poniedziałek, 9 lutego 2009

SKROBIA


Skrobia jako substancja zapasowa u roślin.

KARTA CHARAKTERYSTYKI

 Właściwości:

  • białe ciało stałe;
  • nie ma smaku ani zapachu;
  • nierozpuszczalna w alkoholu etylowym i benzynie;
  • nierozpuszczalna w zimnej wodzie, w gorącej tworzy kleik;
  • węglowodan, polisacharyd roślinny
  • ulega hydrolizie  kwasowej rozpada się na coraz krótsze łańcuchy tworząc kolejno:
    amylodekstryny (barwiące się z jodem na niebiesko),
    erytrodekstryny (barwiące się z jodem na czerwono),
    achrodekstryny (niebarwiące się z jodee) i maltozę i glukozę;

Występowanie:

  • jest substancją zapasową u roślin, które magazynują go w owocach, nasionach, korzeniach w formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż i bulwy ziemniaka.
  • odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp.




  •  

    Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola, który zawiera jod. Pod wpływem jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.

Galeria zdjęć - grupa Explorer wykrywa skrobię.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz