Skrobia jako substancja zapasowa u roślin.
KARTA CHARAKTERYSTYKI
Właściwości:
- białe ciało stałe;
- nie ma smaku ani zapachu;
- nierozpuszczalna w alkoholu etylowym i benzynie;
- nierozpuszczalna w zimnej wodzie, w gorącej tworzy kleik;
- węglowodan, polisacharyd roślinny
- ulega hydrolizie kwasowej rozpada się na coraz krótsze łańcuchy tworząc kolejno:
amylodekstryny (barwiące się z jodem na niebiesko),
erytrodekstryny (barwiące się z jodem na czerwono),
achrodekstryny (niebarwiące się z jodee) i maltozę i glukozę;
Występowanie:
- jest substancją zapasową u roślin, które magazynują go w owocach, nasionach, korzeniach w formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż i bulwy ziemniaka.
- odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren lub granulek, których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp.
Skrobię można wykryć za pomocą jodyny lub płynu Lugola, który zawiera jod. Pod wpływem jodu skrobia przyjmuje niebiesko-fioletowe zabarwienie.
Galeria zdjęć - grupa Explorer wykrywa skrobię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz